Wet toekomst pensioenen en overgangsrecht bestaande premieregelingen

Een werkgever die nu een beschikbare premieregeling met een leeftijdsafhankelijke staffel heeft moet in het kader van de Wet toekomst pensioenen een belangrijke keuze maken. In de nieuwe wet is nl. de premie gebaseerd op een gelijkblijvend premiepercentage. Dit betekent de afschaffing van stijgende premie staffels. Nu wordt uitgegaan van een leeftijdsafhankelijke progressieve premiestaffel.

Wanneer je een stijgende staffel premie vervangt door een gelijkblijvend premiepercentage dan krijgen jongeren meer premie, ouderen krijgen minder. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor het voortzetten van de staffel voor huidige werknemers tot de pensioendatum. Nieuwe werknemers krijgen dan wel een gelijkblijvend premiepercentage. Een belangrijke afweging voor werkgever bij het aanpassen van de pensioenregeling.

Wat is een Overgangsrecht? 

Alle pensioenregelingen moeten volgens de wet uiterlijk 1 januari 2027 voldoen aan de regels van het nieuwe pensioenstelsel. Hierop is één uitzondering en dat is wanneer een beroep wordt gedaan op het zogenaamde Overgangsrecht, ook wel de Eerbiedigende Werking. In dat geval hoeft de pensioenregeling niet te worden aangepast aan de nieuwe regels en kan de bestaande pensioenregeling ook na 1 januari 2027 voortgezet worden.

Er kan enkel een beroep worden gedaan op het Overgangsrecht voor pensioenregelingen die vóór 1 januari 2023 zijn ingevoerd: 1) Een beschikbare premieregeling of 2) een verzekerde uitkeringsregeling met een met naar leeftijd oplopende premie. Vanaf 1 januari 2027 is de Overgangsregeling alleen nog in de lucht voor bestaande medewerkers en kunnen er geen nieuwe medewerkers meer in de bestaande regeling toetreden. Voor nieuwe deelnemers zal dan een nieuwe premieregeling gaan gelden met een gelijkblijvende pensioenpremie.

NB: Er is momenteel een wetsvoorstel door de 2e kamer aangenomen (20 mei 2025) met betrekking tot uitstel van de transitieperiode tot 1 januari 2028. Uitvoerders krijgen hiermee 1 jaar extra tijd om het nieuwe pensioenstelsel te implementeren. Dit wetsvoorstel is nog niet definitief en moet nog worden aangenomen door de 1e kamer. Wij verwachten, dat de 1e kamer ook akkoord zal gaan om alle betrokken partijen en pensioenuitvoerders meer tijd te geven.

...
...

Overgangsregime huidige progressieve premiestaffels

Wanneer je nu een beschikbare premieregeling op basis van een staffel (bij een verzekeraar, PPI of pensioenfonds) hebt dan mag je de staffel blijven voortzetten voor de huidige groep van werknemers. Er hoeft dan geen transitieplan te worden gemaakt en de pensioenregeling hoeft dan normaliter pas 1 januari 2028 te zijn aangepast. De aanpassing die dan nog wel moet gebeuren is de invoering van een gelijkblijvende pensioenpremie voor nieuwe werknemers en de opbouw van het nabestaandenpensioen in bestaande premieregelingen moet worden aangepast.

Wij kunnen als werkgever dus nog even wachten?

Veel werkgevers die nu een beschikbare premieregeling hebben op basis van een progressieve premiestaffel geven aan dat zij dus nog veel tijd hebben en pas ergens in 2027 aan de slag hoeven met de aanpassing. Op zich klopt dat wel. Maar wanneer je kiest voor voortzetting van de staffel, dan moet je wel eerst dat besluit hebben genomen. En dat neem je na overleg tussen werkgever en werknemer.

Dus ook wanneer je deadline uiteindelijk 1 januari 2028 lijkt te zijn, begin dan toch op tijd met overleg, want voordat je een deadline van 1 januari 2028 hebt, moet je samen het wel eens zijn geworden over de keuze voor voortzetting van de staffel.

...

Zorg dat je niet achteraan in de file komt te staan bij pensioenuitvoerders!

Wij denken dat er veel pensioenregelingen pas laat zullen worden aangepast. Naast het reguliere werk dat pensioenadviseurs en uitvoerders hebben. En dan heb je nog de groep van bedrijven die ‘het vergeten is’ en nog last minute aan de slag moeten. De fiscale sancties bij een te late uitvoering naar de nieuwe wet kunnen financieel zeer nadelig zijn. Wij adviseren dan ook om tijdig te starten met het “WTP proof” maken van bestaande pensioenregelingen. 

Overwegingen bij gebruikmaking van de overgangsregeling (behouden van huidige premiestaffel voor bestaande werknemers)

Bestaande medewerkers worden niet benadeeld door een overstap naar een flat-rate premie (geen discussie ten aanzien van ongewenste transitie effecten en compensatie vraagstuk voor bestaande deelnemers). De pensioenregeling voor bestaande medewerkers wijzigt niet dus geen uitgebreide communicatie aan medewerkers nodig (met uitzondering van nabestaandenpensioen). Er ontstaat wel ongelijkheid tussen bestaande en nieuwe medewerkers. Wettelijk gezien is hierbij geen sprake van discriminatie maar het is mogelijk onwenselijk vanuit arbeidsvoorwaardelijk perspectief.

 

...